Demir Eksikliği Neden Olur Belirtileri Nelerdir
Demir Eksikliği Neden Olur

Günümüzde pek çok kişide görülebilen demir eksikliği, başta kansızlık olmak üzere pek çok sağlık problemine neden olabilen önemli bir mineral eksikliğidir. Ancak demir eksikliğinin nedenlerini ve belirtilerini öğrenmeden önce demir eksikliğinin kendi başına bir hastalık olmadığına dikkat çekmek gerekiyor. Demir eksikliği tek başına bir hastalık değildir. Vücudumuzun demir mineraline ihtiyacı vardır. Eğer demir minerali vücutta yeteri kadar yoksa birtakım sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Vücudumuz için çok önemli olan demir, akciğere gelen oksijenin vücuda taşınmasında önemli rol oynar. Ayrıca demir, kandaki hemoglobin değerinin önemli bir parçasıdır. Hemoglobin kana kırmızı rengi veren protein değeridir. Demir eksikliği ya da hemoglobin düzeylerinin düşük olması kansızlık, anemi gibi durumlara yol açabilir.
Özellikle hamileler, gelişme çağındaki çocuklar, uzun adet dönemi geçiren genç kızlar demir eksikliği oluşabilecek risk grubunda yer almaktadır. Risk grubundaki kişilerin düzenli olarak doktor kontrolleri yapılarak gerekli demir takviyeleri almasına özen gösterilmelidir.
Demir eksikliğinin bir diğer sebebi de bağırsaklardan kaynaklanan emilim bozukluklarıdır. Yeterli ve doğru beslenmeye rağmen bağırsaklardan yeterli emilim olmaz ise yine demir eksikliği görülebilir.
Bir başka demir eksikliği nedeni de doğuştan gelen veya daha sonra gelişen metabolik kan hastalıklarıdır. Bu tür rahatsızlıklarınız var ise demir eksikliği tedavisi için doktorunuzun önerdiği demir ilaçlarını özel beslenme şekillerine uygun olarak kullanmalısınız.
Demir tedavisi vücudumuzdaki demir depolarının yeterince dolması gerektiğinden doktor kontrolünde uzun süreli bir tedavidir. Tedavi süresince emilimini etkileyeceğinden ishal ve kusma gibi şikayetleriniz oluşursa doktorunuza bilgi vermelisiniz.
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Vücutta demir eksikliğinin birçok belirtisi bulunur. Demir eksikliğinin belirtileri ilk olarak kendisini hafif düzeyde gösterir ancak ilerleyen dönemde demir eksikliğinin belirtileri yaşam kalitesini etkileyecek düzeye çıkabilir. Demir eksikliğinin başlıca belirtileri ;
Halsizlik

Nedensiz yorgunluk, kendini gün içinde sürekli halsiz hissetmek demir eksikliğinin en sık görülen belirtisidir. Enerji azlığı, kendini sinirli hissetmek halsizlik ile görülen diğer belirtilerdir.
Cilt Solgunluğu

Vücuttaki demir azlığından dolayı kırmızı kan hücreleri de düşüşe geçer. Bu durum cildin olduğundan daha soluk ve cansız görünmesine neden olur. Diş etleri ve dudaklar daha soluk renkte görünebilir.
Saç Dökülmesi

Demir eksikliğinin anemiye dönüşmesi saç dökülmesine neden olabilir. Demir eksikliğine bağlı olarak vücut sisteminde azalan oksijen, saç köklerini de beslememeye başlar ve saç dökülmesine yol açar.
Çarpıntı

Gün içinde aralıklarla göğüste çarpıntı hissedilmesi. Eğer yaşadığınız farklı bir hastalık yoksa bunun nedeni demir eksikliği olabilir. Demir eksikliğinden dolayı kalbin oksijen ihtiyacı artması ve daha fazla çalışmasından kaynaklanır.
Nefes Darlığı

Demir eksikliğinden dolayı vücudun oksijen miktarı azalacağı için nefes darlığı sorunlarına yol açabilir.
Demir eksikliği diğer belirtileri; Baş dönmesi, çabuk kırılan ince tırnaklar, iştah azlığı, bacaklarda karıncalanma, baş ağrısı, huzursuz bacak sendromu ve dil ağrısı gibi belirtiler gösterebilir.
Demir Eksikliği Tedavisi

Demir eksikliği yaşayan kişiler daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için demir takviyeleri almalıdır. Demir eksikliği tedavisi doktor kontrolünde ilaç tedavisi ile yapılır. İlaç tedavisinin yanında kişi demir yönünden zengin gıdalarla beslenerek demir eksikliği sorununu azaltabilir. Demir eksikliği tedavisinde ağız yoluyla alınan saf demir ilaçları alınır.
Demir vücudumuzun gelişmesinde ve kan değerli açısından çok önemli bir mineraldir. Demir eksikliği yaşayan kişilerin doktor kontrolünde demir takviyeleri almaları çok önemlidir.
Demir Eksikliği Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Demir eksikliği tedavisinde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta kişinin günlük demir gereksinimidir.
Günlük demir İhtiyacı;
- Çocuklarda 10 mg
- Kadınlarda 18 mg
- Erkeklerde 10 mg
- Ergenlikte 15 mg
- Emziren annelerde 18 mg
- Hamilelerde ise 27 mg’dır
Özellikle demir emilimini arttıran C vitamini tüketmekte yarar vardır. C vitamini hemoglobin üretimi için de yararlıdır. Demir bakımından zengin besinleri tüketirken C vitamini içeren gıdalar da tüketilebilir. (Portakal, Kivi, Mandalina)
Demir Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler

Demir eksikliği tedavisinde ilaçlar kadar tüketilen besinlerin de büyük desteği vardır. Demir minerali bakımından zengin besinleri daha sık tüketmek vücudunuzdaki demirin artmasına yardımcı olur.
Demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler;
- Kırmızı et ve karaciğerde demir bol miktarda bulunur.
- Kuru kayısı, kuru üzüm
- Pekmez, tahıl grupları
- Lahana, armut
- Patates, Pancar
- Badem ve fındık
- Hurma, balık
Via Sağlık – Faydaloji https://ift.tt/35uhlaC
Hiç yorum yok